Στα ταξίδια μας στην Αθήνα επισκεπτόμαστε τα βιβλιοπωλεία όπως κάποιοι άλλοι τα μουσεία ή κάποιοι τρίτοι τα καλά εστιατόρια. Στο νησί μας είναι δύσκολη η ενημέρωση. Ευτυχώς που υπάρχει το internet και (δεύτερο) ευτυχώς που η αποστολή βιβλίων μέσω κούριερ γίνεται άμεσα και ανέξοδα. Η μαγεία, όμως, του να βρεθείς μέσα σε στοίβες βιβλίων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια της σχολικής εκδρομής στην πρωτεύουσα, κρυφτήκαμε για λίγη ώρα στο υπόγειο παράρτημα του Ελευθερουδάκη στη Μητροπόλεως. Όσο οι υπόλοιποι απολάμβαναν τον καφέ τους στα Starbucks του πρώτου ορόφου, εμείς φυλλομετρούσαμε και γουργουρίζαμε από ευχαρίστηση!
Από εκείνη την επίσκεψη αγόρασα το βιβλίο της Veronique Roy “Φόνοι στο μουσείο φυσικής ιστορίας”. Οι καθημερινές υποχρεώσεις μού απαγορεύουν την απόλυτη αφοσίωση σε κάποιο βιβλίο. Αν καταφέρω να διαβάσω θα είναι κυρίως το βράδυ, πριν κοιμηθώ. Μα η νύστα με βρίσκει πάντα νωρίτερα από την επιθυμία για διάβασμα και η υπόθεση του βιβλίου, όσο συναρπαστική κι αν είναι, δεν καταφέρνει ποτέ να μου τη διώξει! Δεν υπήρχε περίπτωση, όμως, να αφήσω αυτό το βιβλίο στη μέση. Ήθελα πάση θυσία να φτάσω στο τέλος και βρήκα ευκαιρία, τώρα στις γιορτές να φέρω εις πέρας το στόχο μου!

Μία σειρά από φόνους ταράζουν τα φαινομενικά ήρεμα νερά της επιστημονικής κοινότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού. Ο δολοφόνος προφανώς αποκαλύπτεται τελικά, αλλά το σπουδαιότερο είναι ότι μαζί του αποκαλύπτονται και οι βασικές αρχές για την προέλευση των ειδών.Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αρκετά καλό βιβλίο, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί ένα χρήσιμο δώρο σε παιδιά άνω των 13 χρονών! Ας μη παραβλέπουμε, εξάλλου, το γεγονός ότι η εξέλιξη των ειδών δε διδάσκεται καθόλου στα σχολεία μας και ότι υπάρχουν 18χρονα παιδιά που πιστεύουν ότι η Εύα προήλθε από το πλευρό του Αδάμ!

Advertisements